Algi morskie w żywieniu psów

Algi morskie w żywieniu psów

Algi to inaczej glony, wodorosty - rośliny, które zamieszkują oceany i morza. Absorbują wiele światła słonecznego, ponieważ rozwijają się w morskich głębinach, gdzie dostęp promieni świetlnych jest znacznie ograniczony. Dzięki temu wykształciły zdolność przekształcania go na życiodajne składniki. Same w sobie mają niezwykle wartościowy skład. Zawierają szereg minerałów i witamin, aminokwasów oraz substancji odżywczych. Popularna systematyka dzieli je na algi ramienicowe, brunatnice, zielenice właściwe, morskie rośliny kwitnące oraz krasnorosty. Kolor alg jest uzależniony od rodzaju pochłanianego światła - im głębiej tym jest on ciemniejszy. Trudno dywagować, który rodzaj alg jest najlepszy. Każdy jest zupełnie inny, zawiera różne składniki. Dzięki temu najwartościowsze dla organizmu jest stosowanie w diecie mieszanek z różnych rodzajów wodorostów, unikanie monodiety.

 
Bogaty skład alg ma niebagatelne przełożenie na ich ogólnoustrojowe działanie. Stosowanie alg w żywieniu psów ma wszechstronny, korzystny wpływ na poszczególne układy - pokarmowy, kostny, moczowy, krwionośny oraz skórę i powłoki ciała. U zdrowych psów używanie ich jako suplementu diety wpływa na jakość okrywy włosowej, poprawia wybarwienie włosa i pigment, zawierają w swym składzie B-karoten oraz kwasy Omega-6. Jest to szczególnie pożądane u psów wystawowych, których włos powinien być utrzymany w doskonałej kondycji, niezależnie od pory roku. U psów chorych, ze skłonnościami do alergii pokarmowej oraz skórnej łagodzi ich objawy. Poleca się także ich stosowanie w diecie chorych na zwyrodnienia stawów lub cierpiących na dysplazję stawów biodrowych, łokciowych itp. Właściwie mają tak globalne działanie, że w pewnym sensie można zastąpić ich stosowaniem niektóre oleje oraz preparaty karotenowe i wspomagające immunologię organizmu. Dodatkowo przejawiają właściwości antyoksydacyjne znacznie opóźniając fizjologiczne oznaki starzenia się organizmu. Tak nietuzinkowe spectrum działania dedykuje stosowanie alg w żywieniu każdego psa. Właściwie jedyną grupą psów u której należy ostrożnie wprowadzać algi do diety i skonsultować to z specjalistą zajmującym się żywieniem lub lekarzem weterynarii posiadającym wiedzę n.t. diet psów są psy, które cierpią na nadczynność tarczycy. Wówczas nadmiar jodu jest zdecydowanie przeciwwskazany, a algi stanowią jego dobre źródło.
 
W jaki sposób praktycznie stosować algi? Właściwie można podawać je bez przerwy. Jednakże obserwuje się ich lepsze działanie, kiedy organizm psa nie jest przyzwyczajony do ich ciągłej obecności w diecie. Wtedy szczególnie łatwo zaobserwować diametralne zmiany choćby w jakości okrywy włosowej. Szczególnie w okresie intensywnej wymiany włosa (linienia) warto wzbogacić codziennie posiłki o nie. Przykładowo algi firmy Wolfsblut (100% mieszanki alg i wodorostów) mają postać proszku. Podaje się je co 12 h jako dodatek do karmy, w ilości ok. 1 łyżeczki "do herbaty" przypadającej na 25 kg masy ciała psa. Podanie jako dodatku do karmy zwiększa ich spożycie, ponieważ zwykle są niechętnie zjadane. Nie ma przeciw wskazań do używania ich w diecie szczeniąt. Dieta psów sportowych (szczególnie w okresie intensywnego treningu) powinna być wzbogacona o algi. Wpływają one pozytywnie na regeneracje tkanek i rozbudowę mięśni. Reasumując algi są doskonałym uzupełnieniem diety o szerokim spectrum działania.
 
Justyna Wnuk

Szkoła tresury psów "Hittdog"
Kraków ul. Na Błoniach 7, stadion "Juvenii", tel. 601-405-931
Copyright 2012 © Szkoła Tresury psów “Hittdog”
ZOBACZ NAS NA: